Dunja je voće koje se ne može konzumirati odmah ubrano. Postoji nekoliko načina kako se mora pripremiti. Može se peći, sušiti, kuhati sa šećerom… Vrlo je ugodnog mirisa pa se dosta često drži u nekome dijelu kuće ili stana samo kako bi osvježila taj prostor. Dunja je dobar izvor vitamina C. Bogata je dijetalnim vlaknima i bakrom. Dunja je namirnica koja je odlična za pripremu nekog džema ili soka. Sok od dunje dobar je lijek protiv prsnih bolesti i bolesti grla. Problem je što je dunje vrlo teško pronaći na tržnicama, pa ćete se morati dobro pomučiti da ju negdje kupite.
Dunja po 100g sadrži:
Kalorije (kcal): 25
Ugljeni hidrati (UH): 6,3
Proteini: 0,3
Masti: 0
Ostale namirnice:
- Šipak, sušeni Šipak je namirnica koja ima najbolji okus kada je svježa. Šipak na žalost raste samo kada je […]
- Šljiva, sušena Šljiva se suši iz istoga razloga zašto se suši i svako drugo voće. Zato da bi se moglo konzumirati […]
- Višnja Višnja je voće koje je nastalo križanjem trešnje i drugih kiselih sorti voća. Ovo voće tako je […]
- Šljiva Šljiva je namirnica koja je u našim krajevim vrlo popularna i koristi se za razne stvari. Tako je […]
- Tuna, sirova Najčešći način na koji se tuna konzumira je taj da se jede sirova. Razlog tome je što je meso tune […]
- Ulje, sezamovo Sezamovo ulje je ulje koje se koristi u prehrani u jednakom dijelu kao i u medicini. Ovo ulje […]