Artičoka

Artičoka je povrće koje je vrlo cijenjeno u Francuskoj kuhinji. Izgledom možda i ne toliko primamljiva, artičko je ipak pronašla ljubitelje povrća koji ju rado konzumiraju. Razlog tome je okus koji je specifičan i može ublažiti bilo koje jelo. Artičoka sadrži dijetalne vlakne, lutein, bakar, magnezij i mangan. Odličan je izvor folne kiseline. Vitamini koji su najzastupljeniji kod artičoke su vitamini C i K. Zanimljivost vezana uz artičoku je da je kroz povijest ovo povrće bilo dozvoljeno za konzumaciju samo muškarcima. Smatralo se da artičoka nije pogodna za konzumaciju ženama jer može djelovati kao vrlo jak afrodizijak.

Artičoka po 100g sadrži:

Kalorije (kcal): 47
Ugljeni hidrati (UH): 10,51
Proteini: 3,27
Masti: 0,15

Ostale namirnice:

  • Šparoge Šparoge su povrće koje u našim krajevima nije toliko popularno i ne koristi se toliko. Razlog tome […]
  • Špinat Špinat je povrće koje je postalo vrlo poznato nakon što ga je animirani lik Popaj učinio poznatim. […]
  • Zelje Zelje ili kupusnjača je biljka koja se je razvila iz divljeg kupusa. Ova namirnica dobro je […]
  • Škampi Škampi su vrlo poznata namirnica kojoj rijetko tko može odoljeti. Naravno radi se vrsti morskoga […]
  • Đumbir Đumbir je namirnica o kojoj se u Hrvatskoj nepriča previše, što definitivno nije dobro pogotovo […]
  • Hren Hren je iznimno hranjiva biljka koja se u kuhinji može koristiti na razne načine. Naribani hren […]

Odgovori

Obavezna polja *.