Karfiol, listovi i cvijet

Karfiol je iz porodice kupusnjača. Cvijet mu je mesnat i zauzima gotovo 90 posto biljke, te je okružen sa nekoliko listova. U našim kuhinjama se karfio dosta rijetko upotrebljava, a njegovi listovi još rjeđe. No sa listovima i cvijetom možete napraviti ukusna jela. Listove možete skuhati i koristiti ih kao dodatak cvijetu koji možete spohati. I cvijeće i listovi karfiola su iznimno hranjivi i imaju jako puno sastojaka koji će sigurno koristiti vašem tijelu. Posebno se preporučuju kao namirnica koju će jesti mlađi naraštaji, jer su listovi karfiola odlični kao preventivno sredstvo nekih bolesti, i kao preventivno sredstvo kod problema sa srcem.

Karfiol ( listovi i cvijet) po 100g sadrži:

Kalorije (kcal): 13
Ugljeni hidrati (UH): 1,5
Proteini: 1,9
Masti: 0,1

Ostale namirnice:

  • Škampi, prženi Jedan od načina na koji možete pripremiti škampe je možda i onaj najpouplarniji a to je da ih […]
  • Šparoge Šparoge su povrće koje u našim krajevima nije toliko popularno i ne koristi se toliko. Razlog tome […]
  • Čokolada Čokolada je možda i najpopularnija namirnica koju imamo priliku koristiti. Postoje razne vrste […]
  • Kapare, konzervirane Konzervirane kapare ne dodaju previše negativnih vrijednosti kaparama kao recimo neko drugo povrće […]
  • Soja, sjeme Sjeme soje ili zrno soje je namirnica koja se u istočnim državama koristi još od davnina, dok je […]
  • Špinat Špinat je povrće koje je postalo vrlo poznato nakon što ga je animirani lik Popaj učinio poznatim. […]

Odgovori

Obavezna polja *.