Čvarci

Čvarci su također jedna od onih namirnica za koje znate da nije zdrava i da vam sigurno nikako neće koristiti, no okus je toliko fin da ju ne možete preskočiti. Čvarci su mast sa svinje koja se kasnije skuplja i suši. Nakon toga dobijete jednu kalorijama vrlo bogatu deliciju. Ovu namirnicu najčešće se konzumira uz luk i kruh. Mogu se kupiti u svakome super marketu, no najbolje ih je kupiti u nekoj mesnici za koju znate da može garantirati podrijetlo ove namirnice. Cijena je relativno prihvatljiva iako zbog popularnosti svake godine raste. Ako imate višak kilograma ili malo povišeni kolesterol ovu namirnicu svakako morate izbjegavati.

Čvarci 100g sadrži:

Kalorije (kcal): 524
Ugljeni hidrati (UH): 0
Proteini: 40,8
Masti: 40

Ostale namirnice:

 • Ulje, sojino Sojino ulje u našim krajevima nije toliko popularno koliko u nekim drugim zemljama. No ovo ulje […]
 • Ulje, bučino U današnje vrijeme imamo toliko izbora u biranju ulja da aposlutno svatko može pronaći ono što mu […]
 • Ulje, suncokretovo Suncokretovo ulje je vjerojatno najprodavanije ulje u našim krajevima. Ovo ulje može se kupiti u […]
 • Ulje, maslinovo Maslinovo ulje je najpoznatije ulje u našim krajevima. Ovo ulje u potpunosti je zamijenilo […]
 • Ulje, sezamovo Sezamovo ulje je ulje koje se koristi u prehrani u jednakom dijelu kao i u medicini. Ovo ulje […]
 • Ulje, kokosovo Kokosovo ulje je ulje koje se više koristi u medicini nego u prehrani. U prehrani se većinom […]

Komentara (4) Napiši komentar

 1. POGRESNO!
  jedem cvarke i svinjsku mast zadnjih 6 mjeseci!! Krvna slika savrsena! Imam 30 kg manje. Ne mozete ljudima servurati polovne cinjenice temeljene iz aspekta kliseiziranog nutricionizma. Ukoliko svoju energiju crpite primarno iz unosa 80% masti 15% proteina i 5% ugljikohidrata …. svinjska mast kao monozasicena mast ce imati izuzetno pozitivne osobine na zdravlje i energiju tijela! Slobodno mi se javite ako zelite znati vise… ali pobogu ne unistavajtw narod pogresnim informacijama !

  Odgovori

 2. Poštovani,

  Informacije o čvarcima i svinjskoj masti su Vam POTPUNO iskrivljene i temeljene valjda na informacijama iz 70-tih godina kad je vladao lobi o korištenju suncokretovog ulja kao ‘zdravoj’ i jedno prihvatljivoj namirnici kod pripremanja jela .
  Debljate se ako redovito konzumirate industrijski procesuirane žitarice u bilo kojoj kombinaciji + unos šećera bilo koje vrste ( tada niti fizička aktivnost neće pomoći ! ) . Dapače, već je dokazano da redovitom uporabom čiste kvalitetne svinjske masti a izbacivanjem suncokretovog ulja drastično se smanjuju masnoće u krvožilnom sustavu i poboljšava zdravlje .
  Na Netu postoji dovoljno materijala profesionalnih nutricionista i sportaša za edukaciju o zdravim mastima i prehrani pa bar provjerite prije nego što dezinformirate javnost u dobroj vjeri brzopletim člankom…
  Lp

  Odgovori

Odgovori

Obavezna polja *.