Žumanjak

Žumanjak je dio jajeta koji služi za prehranu embrija u jajetu. Ovaj dio jajeta je energijom najbogatiji. Najčešće se koristi za pripremanje raznih umaka i raznih krema. Od žumanjka se radi majoneza. Problem kod ove namirnice se javio kada su neka istraživanja pokazala kako žumanjak povisuje kolesterol i kako pridonosi pri bolestima koje pogađaju srce. To još nije u potpunosti odbačeno pa dosta ljudi sa skepsom gledaju na ovu namirnicu. No teško da je zamisliti da možete napraviti neki fini desert sa bogatom kremom bez da se koriste žumanjci. Naravno najbolji su oni koje dobijete iz svježih jaja, pa ih probajte nabavljati na tržnici.

Žumanjak 100g sadrži:

Kalorije (kcal): 318
Ugljeni hidrati (UH): 3,53
Proteini: 15,88
Masti: 26,47

Ostale namirnice:

  • Bjelanjak Kako su jaja jedan od najboljih izvora proteina, onda je bjelanjak logično jedna od najboljih […]
  • Škampi, prženi Jedan od načina na koji možete pripremiti škampe je možda i onaj najpouplarniji a to je da ih […]
  • Jaje, kokošje svježe Svaki puta kada kupujete kokošja jaja i pitate prodavačicu ili gospođu na tržnici jesu li jaja […]
  • Škampi Škampi su vrlo poznata namirnica kojoj rijetko tko može odoljeti. Naravno radi se vrsti morskoga […]
  • Jaje, guščje Dobro je poznato da su jaja odličan izvor proteina i da imaju vrlo malu kalorijsku vrijednost. […]
  • Jaje, kokošje kajgana Kajgana jaja su sigurno većini ljudi najdraži doručak koji konzumiraju nekoliko puta tjedno. […]

Odgovori

Obavezna polja *.